Comunitate

Satul Toflea, leaganul Fundatiei Toflea, se afla la 30 km de Tecuci, in comuna Brahasesti, judetul Galati. Comunitatea de aici numara 6700 de suflete, majoritatea populatiei fiind de etnie roma.
Mestesugul a fost elementul care a conturat si a pus bazele comunitatii din Toflea. Era nu doar o ocupatie, ci si un stil de viata care a format oamenii atat profesional cat si cultural si social.
Lucrul cu fierul a fost o artă care s-a perfecționat și s-a transmis din generație în generație, după cum povestesc bătrânii meșteșugari ai locului. In trecut, baietii nu mergeau la școală, ci învățau meseria de la tații lor.
O bună parte dintre mestesugariii din Toflea a făcut avere vânzând  fier prelucrat și continuand obiceiurile mostenite din familie. Pentru meșterii fierului din Toflea, meseria lor  a fost dintotdeauna nu doar principala sursă de venit, dar și un mod de viață. Talentul și munca lor i-au făcut cunoscuți și recunoscuți peste tot în țară, dar nicio clipă nu le-au făcut viața mai ușoară.
In prezent, Fundatia Toflea promoveaza si sprijina educatia, previne abandonul scolar si in egala masura militeaza pentru pastrarea traditiilor seculare.